Vermentino

Vermentino is een nobel druivenras dat op verschillende plekken in Italië onder verschillende namen staat aangeplant. Hij heeft een voorkeur om aangeplant te staan in de buurt van de zee. Het grootse deel staat op Sardinië waar hij een DOCG status geniet in Gallura (de enige DOCG van het eiland) Verder staat Vermentino aangeplant in  Ligurie onder de naam Pigato, in Piemonte onder de naam Favorita, daar staat hij vooral in de Roero aangeplant. Hij moet daar echter steeds meer plaats maken voor de hoger gewaardeerde Arneis.. In Toscane staat hij onder zijn eigen naam en wordt wel genoemd als onderdeel van Vin Santo. Je vind hem vooral in Bolgeri en Montecucco. Ook elders in Italië vind je Vermentino, maar dan in kleiner hoeveelheden aangeplant. Zoals bijvoorbeeld in Puglia.

Vermentino is een licht aromatische druivensoort die veelal naar bloemen ruikt, vaak wat molliger fruit en behoorlijk sappig is. Wanneer vroeger geoogst behoudt de wijn een goede frisheid.


Wijnen


  • Conti Zecca | Donna Marzia Vermentino 2018

    Een parel in ons huiswijn assortiment. Pugliaanse versie van de vermentino. Dus: meer sap, meer vrucht en meer kruiden in de toch altijd frisse stijl van Conti Zecca.Download Fiche Technique

    Prijs: € 6,95

  • Quartomoro | Òrriu Vermentino 2018

    De wijngaarden van de Òrriu lijn liggen rondom Oristano. De Vermentino staat hier op een zandbodem vermengd met zee-kalkafzetting en graniet. Dit geeft een verfijnde Vermentino, wulps geel fruit, kruidigheid, maar voldoende frisheid en elegantie.

    Prijs: € 15,25